SZAKVEZETÉS-TÚRAVEZETÉS, PROGRAMSZERVEZÉS, ERDEI ISKOLÁK SZERVEZÉSE
Az Őrségi Nemzeti ParkbanA helyszín
Az Őrségi Nemzeti Park 2002. március 1-én alakult, a korábbi tájvédelmi körzet kis mértékű bővítésével. Ez Vas megye déli határterülete Ausztria és Szlovénia felé. A Nemzeti Park a szűkebben vett Őrségen kívül a Vendvidéket és a Rába-völgy egy részét is magában foglalja.
Az Őrség a nemzeti park központi kistája, központja Őriszentpéter. A Vendvidék (Szlovén Rábavidék) az Őrségtől nyugatra található. Ez a terület – Szentgotthárd-Farkasfa vonaltól nyugatra, az osztrák-szlovén-magyar hármashatár mentén - hazánk legnyugatabbi nyúlványa, az igazi „Magyar Alpok”. Hazánk egyetlen szlovének (vendek) lakta tája, ahol ez a nemzetiség összefüggően él. 7 község tartozik ide, ahol - egészen az utóbbi évtizedig - szinte kizárólag vendek éltek.

Építészeti látnivalók
- A terület legrégibb ma is megtekinthető "épített" emlékei a 2000 éves halomsírok. Több helyen is megtalálhatók: így Ivánc környékén (Lugosi-patak mentén), Szentgyörgyvölgyön, Őriszentpéteren és Szalafőn. Utóbbi két helyen a Zala völgyében több tucat halomsír van. A helybeliek töröksíroknak, törökdomboknak nevezi őket. Nem feltárt és az idegenforgalom számára nem kiépített, de szakvezetéssel így is érdekes látványt nyújtó különleges helyszín. Az érdeklődők számára az ökoturisztikai programba beépíthető a megtekintésük.


- Árpád- kori templomok Őriszentpéteren és Veleméren. Kevésbé híres és látványos, szintén román kori a szőcei és őrimagyarósdi templom. Jóval későbbi korból származik az őriszentpéteri református és a szentgotthárdi apátsági templom, melyek szintén pompás építészeti emlékek.
- A templomokat sok faluban csak haranglábak helyettesítették. Ezeket általában fából építették A legrégibb és legszebb ezek közül a pankaszi (zsuptetős, 1755- ben építették), a gödörházi (1791-ből) és a kercaszomori.- Szabadtéri néprajzi múzeum Szalafőn: Pityerszeren. Az eredeti épületegyüttes egyes részei közel kétszáz évesek. Itt megfigyelhetjük a jellegzetes boronafalú épületeket: a kerített házat, az emeletes kástut, valamint más lakó - és melléképületeket, ezen kívül a tókát, amely kicsi mesterségesen kialakított tó. - Szép, régi népi építészeti emlékből még szinte minden faluban van néhány. Különösen gazdag ezekben még ma is Szalafő, Őriszentpéter, Velemér. Szalafőn több házat felújítás után is zsuppal fedtek.Ma is élő népi mesterségek
Az un. Belső- Őrség falvaiban még ma is jelentős számú göröncsér (fazekas) van, pedig igen sokan felhagytak a mesterséggel (az öreg mesterek pedig kihaltak). A vásárolni szándékozóknak vagy az éppen errefelé kíváncsiskodóknak szívesen bemutatják szakmájukat, szerszámaikat az itteni mesterek. Valaha sokan tudtak zsúpból vékát, kópicot, egyéb használati tárgyat készíteni, ma már csak néhány idős ember őrzi a fortélyokat. Az előzőekhez hasonlóan a fűzvessző fonása (kosárnak) is a téli foglalatosságokhoz tartozott. Különös foglalkozás az itteni környéken a tökmagolaj- ütés. Ez szintén télen történt, ekkor a parasztember jobban ráért, és az asszonyok a tökmagot eddigre már kiköpesztették a héjából (ma főleg héj nélküli tököt termesztenek). Szalafőn: egy csörgőszeri portán műemlék tökmagsajtoló van, ami ma is működik.

Természeti látnivalók a tömegturizmus számára
- Erdők: Az Őrségnek több, mint felét erdők borítják, legnagyobb részben az erdeifenyvesek. Jellemző aljnövényzete a csarab, a feketeáfonya. Ezekben az erdőkben többféle ritka páfrány, korpafű és számos virágos növény fordul elő. Felsőszölnök környékén igen kis területen a lucfenyő is őshonos. Az üdébb domboldalakon lomboserdők uralkodnak: bükkösök, gyertyános-tölgyesek, a patakpartokon pedig égerligetek találhatók. A Rába árterében szép fűzligeterdőket láthatunk.


- Rétek: virágpompás látványuk a laikusokat is lenyűgözik, de ritkábbnál ritkább növényeiknek a szakemberek is csodájára járnak. A rendkívüli virággazdagság következtében az országban egyedülálló a lepkék sokfélesége. A szárazabb domboldalakon áprilisban tömeges az agárkosbor, de sok más védett és ritka növény is megtalálható. A völgyekben, a mocsár - és lápréteken réteken előfordul a zergeboglár, helyenként tömegesen látható a sárgaliliom, szibériai nőszirom, kígyógyökerű keserűfű, orchideák közül a széleslevelű ujjaskosbor. Az ökoturisztikai szakvezetés során - igény szerint- az éppen nyíló látványos növények bemutatásra kerülnek szakavatott botanikus segítségével. Különleges fás legelők, fáskaszálók (a réten ritkán álló, öreg fákkal) is találhatók Bajánsenyén és Iváncon.


- Vizek: Állóvizeink mind mesterségesen duzzasztottak. Csak horgászásra használható a Himfai- tó (Felsőmarác), fürdésre is alkalmas a Borostyán- tó (Zalalövő), a Vadása- tó (Hegyhátszentjakab), a Bajánsenyén duzzasztott tó a Kerka folyón, és a Hársas- tó Máriaújfaluban. A folyóvizek közül csak a Rába alkalmas fürdésre, a többi túl kicsi. A Rába vizisportolásra is jó, de meglehetősen veszélyes, ezért idegeneknek helyismerettel rendelkező túravezető ajánlott.
- Erdei pihenőhely van Őriszentpéter mellet a Bárkástónál, Felsőmarácon a Himfai tónál és Kercaszomor mellett az ún. Haricsán. A magyarszombatfai kilátótoronyból szép panoráma nyílik Szlovéniára is. - Egyéb erdei célpontok: a felsőszölnöki Hármashatárnál egy obeliszk emlékeztet Trianonra.


- A magyarszombatfai, gödörházi, bajánsenyei szőlőhegy szép példa a természeti látnivalók és a hagyományos gazdálkodás együttes megjelenésére. A legszebb lakott tájképet Kétvölgy, Felsőszölnök, Apátistvánfalva (mindhárom szórvány település), Farkasfa (kisparcellás hagyományos gazdálkodás) és Szalafő (talán a legszebb szeres település- szerkezet) területén láthatjuk.

Különleges látnivalók a természeti turizmus számára
- Szakonyfalu mellett az "Egykori nyugati pont" emlékmű
- Ördögtó tőzegmohás láp
- Szalafői fenyvesek
- Apátistvánfalva és Kétvölgy un. szálalóerdei a benne levő növényritkaságokkal, és alpesi gőte, foltos szalamandra.
- Felsőszölnökön szlovén-osztrák-magyar Hármashatár a trianoni határkővel
A fokozottan védett területek látogatásához - a közutak és a jelzett turistautak kivételével - a termétszetvédelmi hatóság engedélyére van szükség.

A természetben csukott szájjal és nyitott füllel, a szépségre fogékony szívvel járjon!
Ne hagyjon maga után mást, csak a lába nyomát, és ne vigyen el mást, csak a szép emlékeket!


Általános tudnivalók
A program az igényelt vezetés hosszától függ, azt a vendégek kívánsága szerinti témáknak és helyszíneknek megfelelően állítjuk össze. Kérhető hagyományos szakvezetés (ebben a kulturális, építészeti stb. látnivalók uralkodnak) vagy kifejezetten természeti (öko-) turisztikai program, de igény szerint a kettőt kombinálni is tudjuk. Lehet autóbuszos vagy kiscsoportos (családi) szakvezetés, hosszabb gyalogos túrával vagy anélkül. A terepi programokhoz megfelelő túracipő (vagy bakancs) és esőkabát javasolt.


Konkrét programok, célterületek
1. Fél nap Nyugat- Őrség: Őriszentpéteri Árpád-kori templom , Pityerszer (néprajzi múzeum), Szalafői erdeifenyvesek, és 2000 éves halomsírok), Ördög-tó (tőzegmohás láp), Hársas- tó (tengerszem jellegű mesterségesen duzzasztott tó ).
2. Fél nap Kelet- Őrség: Pankasz harangláb, Velemér (román templom), Magyarszombatfa élő fazekasműhely (korongozási bemutatóval), Gödörháza: kecskesajt bemutató-kóstoló.
3. Fél nap Vendvidék: Apátistvánfalva (szórvány település, gyönyörű fekvésű templom, mellette források), Kétvölgy (szórvány település, szálalóerdők), Szakonyfalu (Egykori nyugati pont, Ágnes - forrás). 4. Fél nap Vendvidék: Felsőszölnök (Hármashatár gyalog kb. 3 óra).

Ezek az alapprogramok, amik kérésre változtathatók, és évszaktól függően az aktuális természeti látnivalókkal kiegészülnek. Az egyes programokat az Önök igénye szerint, tetszőlegesen lehet összeválogatni.


Egyedi programok (előzetes bejelentéssel)
1. Tökmagolaj- prés (ipari műemlék) megtekintése Szalafőn. Időszakosan tökmagolaj vásárlás.
2. Egy élő fazekasműhely belülről- korongozási bemutatóval Magyarszombatfán
3. Kecskesajt manufaktúra Magyarszombatfán Búzás Attila portáján

Vállaljunk - pedagógiai végzettséggel rendelkező programvezetővel - az Őrség és környéke fent bemutatott adottságaira épülő erdei iskolai programok szakmai programjainak vagy részprogramjainak lebonyolítását is.